Het roer om

Het roer om

Soms moet het anders. Zeker binnen bedrijven en vooral in de huidige tijd. Maar hoe organiseer je de nodige veranderingen? Dit is de kern van verandermanagement. Het vakgebied met glanzende systemen en bolle termen.

Werkwijzen kan je aanpassen. Processen ook. Maar mensen niet. Mensen kunnen namelijk alleen zichzelf veranderen. Wel kunnen ze daarmee vervolgens invloed hebben op hun eigen werk en op het gedrag van anderen, en vervolgens ook weer de verandering daarvan.

Eerst jezelf veranderen dus. Want als je je eigen werkwijze, gedrag, houding niet kunt aanpassen, kan je ook die van anderen niet beinvloeden.

Jezelf veranderen lijkt makkelijk. Maar we weten dat dit niet vanzelf gaat. Het vergt inspanning om ingesleten gewoontes te veranderen. Denk aan eet-, drink en slaapgewoontes, maar ook aan het verbeteren van je conditie, afvallen of gewoon minder humeurig zijn.

Het boek "Six batteries of change" van Peter de Prins, Geert Letens en Kurt Verweire, toont hoe je je organisatie van energie kunt voorzien, via zes principes die maar al te vaak worden genegeerd door degene die vastzitten in de verouderde "command-and-control-stijl" van leiderschap. Een aanrader voor leiders die op zoek zijn naar een veranderingsboost in hun organisatie.

Maar let wel: veranderen begint bij jezelf. Lezen dus!